Speltherapie

In Kinderpraktijk Vos stem ik het aanbod aan op het kind, de jongere. Daarbij maak ik vaak gebruik van spel.

Hoe werkt Speltherapie?

Spel is de natuurlijke taal van kinderen. 20160304_111326Kinderen beelden in speltherapie uit wat ze ervaren en beleefd hebben. Spel bevindt zich op de grens  tussen verbeelding en werkelijkheid, het is ‘net als of’. Daardoor is het voor een kind veiliger om de gevoelens die niet fijn waren in spel naar buiten te brengen en te onderzoeken, uit te spelen. Zo kan dat wat moeilijk is, en nog niet goed onder woorden gebracht, toch worden geuit. Spanning kan ontladen in spel. Ervaringen kunnen zo worden verwerkt en kinderen kunnen experimenteren met nieuw gedrag.

Wat doet de therapeut?

Wanneer kinderen uit zichzelf gaan spelen dan speel ik mee. Wanneer dit moeilijk gaat dan kan ik met behulp van de grote handpop vaak een stukje rollenspel op gang brengen. Wat kinderen nog niet met mij durven spelen, kunnen ze vaak wel via de pop. Door mee te spelen leer ik de belevingswereld en speel-taal van het kind kennen. Ik zorg dat kinderen zich zo op hun gemak, veilig, voelen bij mij. Dan kan het kind de regie over zijn spel nemen en houden. Dit doe ik bijvoorbeeld door te vragen: “wat gebeurde er daarna?” en “wat deed ik toen, en jij?” Vervolgens verwoord ik tijdens het spelen wat ik zie gebeuren. Dat wat het kind speelt wordt als het ware ondertiteld. Kinderen geven vaak meteen aan of dit klopt of niet.

20160309_152550Door tegenspel te bieden kan ik in het spel van het kind het kind helpen om situaties verder uit te spelen. Dit gaat in verdekte vorm, we blijven in de speelwereld. Wanneer het vertrouwen gegroeid is en het therapeutisch proces wat verder is, kan ik de gevoelens en emoties van de verschillende speelfiguren gaan verwoorden.

Niet alle kinderen spelen rollenspel of verbeeldendspel (verhaaltjes met figuurtjes). Jonge kinderen of kinderen met een ontwikkelingsachterstand hebben het spelen van sensopatischspel (voelen, bewegen in bijvoorbeeld water en zand) nog hard nodig. Ook dit is spel. Net zoals het ontdekken van hoe dingen in elkaar zitten bij de belevingswereld van een kind kan horen. 

Wilt u meer informatie over speltherapie? Kijkt u dan eens op de site van de Nederlandse vereniging voor speltherapeuten.